24 Nisan 2025 22:31

İZENERJİ ve İZELMAN’da işveren yüzde 26,19 teklif etti | Sendikalardan grev uyarısı

İzBB’ye ait İZENERJİ ve İZELMAN şirketlerinde TİS görüşmeleri sürüyor. İşveren tarafı yüzde 26,19 zam teklif ederken işçilerin örgütlü olduğu Genel-İş Sendikası grev zamanının yaklaştığı hatırlattı.

İZENERJİ ve İZELMAN’da işveren yüzde 26,19 teklif etti | Sendikalardan grev uyarısı

Fotoğraf: Evrensel

İzmir — İzmir Büyükşehir Belediyesine ait İZENERJİ ve İZELMAN şirketlerinde çalışan binlerce işçiyi ilgilen toplu iş sözleşme görüşmeleri sürüyor. İşveren tarafı her iki TİS görüşmesinde de yüzde 26,19 zam teklif ederken işçilerin örgütlü olduğu Genel-İş Sendikası grev zamanının yaklaştığı hatırlattı.

İZELMAN'da örgütlü Genel-İş İzmir 1 ve 3 No’lu Şubeler ile Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası (SODEMSEN) ve belediye bürokratları arasında devam eden toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin 13’üncü oturumu bugün gerçekleşti.

Oturumda 3 madde üzerinde uzlaşı sağlandı. Çalışma saatleri, taşıt yardımı ve çalışanın çocuğuna staj hakkı ilgili maddeler kabul edildi.

Ücret zamları ve diğer ekonomik içerikli maddeler hakkında ise yeni bir teklif gelmedi. İşveren tarafı son olarak yüzde 26,19 teklifinde bulunmuştu. 19 madde ise hâlâ masada bekliyor.

Son 60 günlük süreç başladı

Arabulucu tutanağının Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na ulaşmasının ardından son 60 günlük grev sayacı başladı. Bu süreçte ya TİS’in imzalanması ya da greve çıkılması gerekiyor.

Oturum sonrası işçilere açıklama yapan Genel-İş İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Engin Topal, “Mayıs ayının da sıcaklığı ile sıcak günler yaşayacağımız aşikardır. TİS maddelerimizin arkasında duracağımızı bir kez daha beyan ediyorum. Biz masayı deviren taraf olmayacağız ancak yasaların vermiş olduğu hakları kullanmaktan geri durmayacağız. Grev kararını asmayı gündeme alacağız. Gerekirse grev kararını tüm kararlılıkla tüm iş yerlerine asacağız. Haklarımızı en iyi yere getirene kadar TİS’i götüreceğiz. Bizim TİS’e bu şekilde imza atma şansımız yok” dedi.

“Ücret politikasını doğru yapamayanların ceremesini çekmeyeceğiz”

Genel-İş İzmir 3 No’lu Şube Başkanı Serap Yılmaz da “Ücret politikasını doğru yapamayanların ceremesini biz çekmeyeceğiz. Biz eşitliği sağlayana kadar mücadele edeceğiz. Biz talep ettiğimiz ücretleri sonuna kadar hak ediyoruz. TİS sürecinde fedakarlık yok arkadaşlar. TİS 2 yılda bir gerçekleşiyor. Fedakarlığı kendileri yapması gerekiyor. Önümüzde 34-35 gün var. Mayıs ayı itibari ile genel merkez ile oturup grev kararını alacağız. Taleplerimiz de kabul etmezse grevi uygulamak zorunda kalacağız. İşçinin talebini gerçekleştirecek bir TİS yapalım” diye konuştu.

4 madde geçti

İZENERJİ’de bünyesinde çalışan 13 bin işçinin üyesi olduğu Genel-İş İzmir 2 ve 9 No’lu Şube ile SODEM-SEN yetkilileri de 12’nci kez bir araya geldi.

Oturumda 11 madde masaya yatırılırken 4 madde geçti, 7 madde ise ertelendi. Gece çalışma ücreti, vardiya usulü çalışma, izin yardımı ve meslek hastalıkları ile ilgili maddeler değişiklikle geçti.

Ücret zamları ve diğer ekonomik içerikli maddeler hakkında ise yeni bir teklif gelmedi. İşveren kanadı son olarak yüzde 26,19 teklifinde bulunmuştu.

60 günlük sürecin dolmasına 35 gün kaldı

Arabulucu tutanağının Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na ulaşmasının ardından son 60 günlük grev sayacı başladı. Bu süreçte ya TİS’in imzalanması ya da greve çıkılması gerekiyor. 60 günlük sürecin dolmasına 35 gün kaldı.

“Grev hakkımızı bir köşede saklıyoruz”

Oturum sonrası açıklama yapan Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube Başkanı Ercan Gül, "Tek derdimiz masada bu sözleşmeyi imzalamak. Uzlaşı sağlanmazsa yapılması gereken neyse yapmak zorundayız. Bu ülkede tüm faturalar işçilere kesiliyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde de aynı işi yapan işçiler farklı ücretlere tabi tutuluyor. Ekonomik kriz gerekçe gösterilerek eşit işe eşit ücret talebimiz yok sayılıyor ve yüzde 26,19 zam dayatılıyor. Şirketler arasındaki ücret eşitsizliği kaldırılmalı. Bu talep en doğal hakkımız. Kimse umutsuzluğa kapılmasın. Bu iş uzlaşıyla sonuçlanmazsa biz grev hakkımızı bir köşede saklıyoruz. Bizim taleplerimiz hayat bulmadığımız takdirde grev kararının ne zaman asılacağını ve fiili grevin ne zaman yapılacağını masaya yatıracağız. Masadaki tablo bu. En kötüsüne hazırlanmak zorundayız. Bize söylenen ‘Biz İZULAŞ'a, İZBETON'a, İZDOĞA'ya verilen ücretleri hiçbir şekilde veremeyiz. Verirsek belediyenin kapısına kilit vururuz'. Belediyenin kapısına kilit vurulmasından yana değiliz ancak bu anlayışla karşımıza geliniyorsa biz kabul etmeyiz. Biz ücret adaletsizliğine bir son verilip iş barışının sağlanmasını istiyoruz. Bu TİS'te işçi arkadaşlarımızın mutlu olacağı ücretleri yakalayana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi. (Evrensel)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Bu korkuyu daha ne kadar yaşatacaksınız?
50 milyon can deprem riski altında

Bu korkuyu daha ne kadar yaşatacaksınız?

İstanbul, depremlerle sarsıldı. Türkiye’yi 23 yıldır yöneten iktidarın rant odaklı politikaları, ülkeyi depreme hazırlamadı. 20 milyon İstanbullu dün yeniden beklenen büyük depremin korkusunu yaşadı. Halk dar sokaklara indi, trafik felç oldu, telefon hatları çöktü. Uzmanlar, İstanbul başta olmak üzere deprem kuşağındaki 50 milyon insanın can güvenliğini sağlayacak acil önlemlerin derhal alınması konusunda yeniden uyardı.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
25 Nisan 2025 - Sefer Selvi

Evrensel'i Takip Et